Tuesday, December 13, 2016

PERLU KE MKN VITAMIN?? UBAT VS VITAMIN

- perlu ke vitamin ni?
- muda2/sihat2 kena ambik vitamin jugak ke?
- bukan vitamin ni untuk orang yg dah sakit ke?
Soalan2 ini selalu berlegar2 atau byk org tnye kat kita bila tau kita jual vitamin2 ni.
Mula-mula kena faham & ingat, vitamin BUKAN ubat. kita makan ubat SEMASA sakit. tapi kita makan vitamin (kalau boleh & lebih elok) SEBELUM sakit.
Ala-ala macam insuran lah. Kita ambik macam-macam insuran bayar sampai beratus-ratus setiap bulan tu SEBELUM sakit kan? kalau dah sakit baru nak ambik pasti kena REJECT kan?
Begitu lah juga vitamin. cuma bezanya, vitamin ni kalau dah sakit pun boleh makan lagi.
Kedua, jangan naif & dengar bulat-bulat kalau ada doktor (terutamanya yg muda-muda, pengalaman kerja pun tak seberapa tapi sokmo suka meroyan & menganjing orang lain kat Facebook) yang cakap “badan kita ni tak perlukan vitamin”. sebabnya, kerja doktor cuma MENGUBATI orang yang dah sakit. dengan kata mudah, kerja doktor jual ubat.
Profession yang mengutamakan “kurang risiko sakit supaya kekal sihat tak payah jumpa doktor” adalah kerja Nutritionist. kerjaya Nutritionist sama macam Doktor ke akauntan ke engineer ke, sama-sama kena ambik Ijazah baru layak di angkat sebagai Nutritionist. sebab kerja nutritionist bukan jual ubat, dia nak kita-kita ni seboleh mungkin supaya sihat sokmo sampai tak payah makan ubat yang ada macam-macam side effect tu.

No comments:

Post a Comment